index
u bevindt zich hier: Stichting tropisme / you are here: Tropism
naar boven / top
1987 'verspiegeling' 150x250cmcm olieverf/linnen
Geschiedenis:
De eerste tropisten ontmoetten elkaar in de C.E.M.-studio. Toen nog te Hilversum, waar experimentele en elektronische muziek bestudeerd en gemaakt werd.Na enkele jaren van ampele besprekingen, bijeenkomsten op geheimzinnige plaatsen en speciale tijdstippen, onderzoekingen, proefnemingen en schetsenderwijs definieren en plannen maken, kwam het tot een eerste tentoonstelling in 'de Vonk' te Bussum (maart/april 1987)
Harde kern:
Bob van walderveen, Alfred Marseille, Robin Noorda.
Verder: Paul Godschalk, Sam Samshuijzen, Hans Hagenbeuk, Marian Schoettle

Kunstenaars met zeer uiteenlopende achtergronden die besloten gezamenlijke multi-disciplinaireprojekten te maken, waarbij ze het Tropisme aannamen als centraal concept.
definitie tropisme:
tropisme laat zich moeilijk definieren. dit neemt niet weg dat alle tropisten zich weleens hebbenuitgelaten over dat waar ze mee bezig zijn. een citaat van bob: tropisme betreft ondefinieerbare roerselen die zeer snel verglijden naar de uiterste grenzen van ons bewustzijn; ze staan aan de oorsprong van onze gebaren.
robin's eens uitgesproken definitie is niet terug te vinden in de annalen van het tropisme maar moet ongeveer als volgt geluid hebben: tropisme behelst het verschijnsel van vluchtigwaargenomen zaken die een subtiel (maar essentieel) onderdeel uitmaken van het produkt, en die na een tweede beschouwing anders of zelfs in het geheel niet meer aanwezig zijn. de begrippen 'deja vu', 'aha-erlebnis', 'catch 22 situations' zijn niet per definitie aan het tropisme verbonden, doch tropistische uitingen moeten/kunnen verwandschap vertonen met gevoelens die dergelijke zaken oproepen. paul's defenitie is misschien nog het moeilijkst te vangen, zijn meest gehoorde uitspraak is: 'laten we er maar mee kappen en anders stap ik op'. en zo is het ook gelopen. alfred: wat tropisme is, dat weet ik niet, tropisme is dus wat ik niet weet.
Defenitie 2 en meer:
De toeschouwer komt, ziet en gaat ten onder. Tropisme betoogt; de rol van het toeschouwer zijn aan de orde stellen. De waarnemer raakt gevangen in wat hij / zij waarneemt, en uit die interaktie, die onbeheersbaarheid, ontstaat iets, een frustratie, een som der tegenstrevende delen; tropisme.
Het doel van tropisme is steeds de ervaring van 'ruimte'; en wel het soort ruimte datdoorgaans geassocieerd wordt met zowel verwarring, alsook verwondering, twee begrippendie waarschijnlijk zeer met elkaar verwand zijn. De essentie van 'tropisme' is niet te vangen in een of andere manier van dokumenteren, de instrumenten zijn niet in staat de rol van de toeschouwer adekwaat over te nemen. Het ellendige verschil tussen beeld en nabeeld. De blinde hoek in de spiegel van uw auto. Tropisme blijft steken, waar anderen altijd verder gaan.
Alfred Marseille
geboren: 22-04-61 te den Haag
opleidingen: 1981/84 elektronische muziek en studiotechniek CEM-studio Hilversum
1982/88 filosofie aan de universiteit aan Amsterdam
exposities:1987 'de Vonk' Bussum  'Provadja' Alkmaar  Spiegeltent' Ede
performances:1982/85 muzieklyceum Hilversum Ijsbreker Amsterdam 042 Nijmegen Kultureel centrum Nijmegen
Robin Noorda
geboren: 31-12-59
opleidigen: '78-'83 rietveld academie'83-'83 rijksacademie, niet afgemaakt (nauwelijks begonnen), student bij CEM, waarna verschillende audio-visuele projekten op diverse lokaties: IJsbreker, 042 etc, meerder exposities op het vlak van de fotografie, illustraties en grafiek.oprichter van en werkzaam bij ontwerpburo Morphosis als audio-visueel vormgever en computeranimator.Na oprichting van het Tropisme  diverse groepstentoonstellingen.
Sam Samshuijzen
geboren: 01-10-'44
technisch kunstenaaropleiding: studiotechniek, instituut voor sonologie en computertechniekcomponist van elektronische muziekontwerper en/of bouwer van apparatuur/installaties voor theaterproducties, tentoonstellingen, audio-visueleobjekten. geluidstechniek voor toneel en concerten.
Een beknopte biografie van de voornaamste medetropisten, geldend in 1995
Mijn eigen er/aanvaring  met tropisme:
Ik zag op een tropistische expositie in 'de vonk' in Bussum, ik schat zo jaren 90,  twee lege kisten , waar ik uit nieuwschierigheid nog eens extra in keek: ja hoor, echt leeg. 
Ik dacht er verder niet veel bij tot ik het bijbehorende verhaal van